5 ZONE MARGINALIZATE

Teritoriul SDL si ZUM-urile

Municipiul Turda este amplasat in sud-estul județului Cluj, regiunea de dezvoltare Nord-Vest, România, având coordonatele 46⁰34′15″N 23⁰46′45″. Teritoriul SDL este tot teritoriul municipiului iar cele 5 zone marginalizate identificate, situate în interiorul SDL, sunt următoarele:

  • ZUM 1

    în extremitatea estică a orașului, Comunitatea Margaretelor este una dintre cele mai vechi comunități de romi din Turda, situată în centrul cartierului Poiana. Cartierul Poiana a fost o comună, asimilată în perioada industrializării, părând mai degrabă o zonă rurală.

  • ZUM 2

    în estul orașului (în apropiere de Parcul Tineretului) Comunitatea ELTA este situată într-un bloc social, localizat într-un șir de alte blocuri construite la începutul anilor 1970 de către întreprinderile din Turda.

  • ZUM 3

    în estul orașului, Comunitatea de pe Calea Victoriei se află într-un bloc social din cartierul Oprișani, într-un grup de alte blocuri de patru etaje.

  • ZUM 4

    în sudul orașului(la sud de râul Arieș) , Comunitatea Zona industrială este izolată față de restul orașului. Fabrica de ciment și-a construit propria colonie de case și două blocuri, unde au locuit angajații întreprinderii. În cadrul acestei comunități, zona Teclu este cea mai mare și mai săracă comunitate de romi.

  • ZUM 5

    în apropiere de centrul orașului, spre nord, pe drumul care urcă spre Salina Turda. Comunitatea Barbu Lăutaru este una vizibilă și foarte veche (peste 100 de ani) și se găsește în zona periferică centrului orașului Turda. După cum se poate observa, două comunități au o istorie de cel puțin o sută de ani (ZUM1 și ZUM5), iar restul țin de o istorie mai recentă și sunt legate de dezvoltarea industrială a perioadei comuniste, devenind comunități compacte de romi după 1989.